понедельник, 30 ноября 2015 г.

Звіт про роботу 6 тиждень навчання

Завдання цього тижня видались цікавими та не складними. 
Але виконання завдання по достовірності інформації забрало дуже багато часу. Можливо обрала не досить вдалу статтю. Тому що частина інформації була в Інтернеті, а чатина інформації це інтерпретація автора. Публікація широко розтиражована в мережі, дуже багато посилань на неї. В тексті наведено не вірне прізвище. Висновок:"До кожної інформації треба відноситись з долею здорового скептицизму та глузду".
Звдання по достовірності фото вийшло справніше. Дослідила не тільки фото представлене в попередньому дописі, але і інші, які викликали сумніви. Здогадки підтвердились інші були фейковими, тобто домальовані в фотошопі, а видані за справжні.
Стосовно використання системи Антиплагіат, чомусь не вдалося зайти на сайт програми. тому знайшла онлайн програму, та використала її.


вторник, 24 ноября 2015 г.

Оцінка достовірності інформації


Для виконання попередніх завдань курсів використовувала перевірену наукову 
інформацію, яка не викликає у мене сумнівів. Тому буду розглядати статтю, яка мене вразила своєю інформацією. http://blog.stratoplan.ru/brain-chemicals-3-years/

Отже:
1. Сайт належить Школі менеджерів Стартоплан, заснованій в 2010 р., яка офіційно працює з індивідуальними та корпоративними клієнтами.
2.Джерело інформації не надано.
3. Автор статті Слава Панкратов, управляючий партнер Школи менеджерів Стратоплан.
4. Стаття для спеціалістів розумової праці, керівників та менеджерів.
5. В публікації розглядаються досить серйозні питання, які стосуються роботи мозку, гормональної системи, але не має жодного посилання на першоджерела. Прізвище, яке згадується в статті написано не вірно. Я думаю, що автор хотів пригадати нейробіолога Пола Маклина, а не "МакНила". Автор не є науковцем. Він в гарній та зрозумілій манері розповідає про дослідження інших та наводить факти, які я не змогла перевірити. Наприклад, що гормон кортизол живе в організмі 3 роки. 
6. Ціль статті: довести, що через фізіологічні причини, більшість людей, не виходить з "зони комфорту" та не досягає висот. Але гарні звички та позитивний досвід, створює певні передумови для розвитку людини.
7. Стаття дуже розтиражована в мережі Інтернет. Але є і інші за схожою тематикою.  А саме:
Особливо часто виникає згадування про триєдиний мозок в темах реклами, продажів та управління.
8. Використати програму Антиплагіат не змогла, мабуть закінчився доступ. Використала іншу http://text.ru/antiplagiat/unauthorized
Ось результат. Посилання перенаправляють на сайти, де була розміщена стаття. 


9. Висновки. Думаю, що частково інформацію використовувати можна, але в межах здорового глузду. 


понедельник, 23 ноября 2015 г.

Достовірність фото

Дуже часто, переглядаючи сторінки в соц.мережах, винкала думка, про справжність тої чи іншої інформації, фото і т.п. Виконувала завдання з цікавістю, що ж я отримаю?
Тож першим перевірила фото, на яке натрапила в Pinterest. 

По якості зображення та стилю знімку, розуміла, що фото давнє, тим було цікавіше. По посиланню в Pinterest прейшла на сайт, з якого фото потрапило до ресурсу. Сайт з продажу вінтажних виробів.
Зробила пошук в Google, який не дав результату.
Але в тому ж Google знайшла сайт, де були зібрані популярні сервіси для визначення достовірності http://ain.ua/2014/02/05/511747
Випробувала майже всі сервіси, але більше сподобався 




Тільки цей ресурс визначив дату фото і автора, та знайшов його в закритій колекції.
Underwood & Underwood - компанія була заснована в 1881 році в Оттаві, штат Канзас, двома братами. Були одними з перших виробників і дистриб'юторів стереоскопічних та інших фотографічних зображень, А також, ми бачимо перший вигляд фото, без змін.

Звіт про роботу 5-го тижня навчання


Цей тиждень видався насиченим і завданнями, і життєвими та робочими моментами. Тому роблю цей коротенький допис тільки зараз. Моє враження про завдання 5-го тижня навчання досить неоднозначні. Цікаві та корисні сервіси, завдання в яких виконувала з задоволенням, але забагато, як для одного тижня. Починаєш поспішати, панікувати, нервувати, а це не йде на користь засвоєнню матеріалу.

четверг, 19 ноября 2015 г.

Фільм! Фільм! Фільм! 

Нарешті, я виконала останнє завдання попереднього тижня. Цікаве завдання. Створити невеликий відеоматеріал за темою куриювання. Презентація була готова, виступала на останній конференції за схожою темою. Отже вирішила використати її.
До кожного слайду зробила "подводку", як висловлюються відеоблогери. Встановила на домашній комп Snagit, підготувалась, але не врахувала перешкоди, з боку домашньої улюблениці собачки Дусі. Яка хотіла будь що стати відомою акторкою. Коли їй і мені все це набридло в 48 раз, вона пішла в свою резиденцію відпочивати. А мені потрібно  ВИКОНАТИ завдання, тому якось зразу записала матеріал та виклала в You Tube. Ні з ким не ділилась аж до цього моменту. Тож пропоную пeреглянути мою роботу та не судити строго. Буду виправлятись.




вторник, 17 ноября 2015 г.

Карти розуму або ходіння по ресурсам

Про карти розуму чула, бачила, але сама з ними не працювала. Була в мене одна непогана ідея, яку хотіла представити у вигляді карти, але, це вічне "але". 
А тут така нагода попрацювати з ресурсом, навчитися та ще й завдання виконати. Благі наміри завели мене до Google Диску, на який я зберегла декілька програм для створення карт розуму. І почалося. 
Вивчення програм відбувалося на фоні листування з державними органами, крахом передплатної кампанії, черговою інвентаризацією майна бібліотеки та сімейними справами. Мабуть тому, я зайшла в глухий кут. Нічого не розумію, нічого не виходить, нічого не подобається.
Прийняла рішення використати запропоновану тьюторами курсу і працювати, хоч би що. Без проблем не обійшлося. Як в одному радянському фільмі: "Урій, де в нього кнопка?", намагалася знайти операцію збереження роботи. Так і не знайшла. Натиснувши, на якійсь невідомий "значок", думала: " Ми його втрачаєм!" 
Але нарешті можу поділитись з Вами картою РОЗУМУ за темою куриювання. 
Щодо плану власного розвитку. Планую навчитись працювати з програмою Prezi та іншими ресурсами для полегшення роботи з куриювання змісту.




https://mm.tt/610752965?t=EHZLyvbMlv

пятница, 13 ноября 2015 г.

Враження від знайомства з Symbaloo.com и Netvibes.com

Своє знайомство почала з Netvibes. Витратила майже цілий день марно. Агрегатор не сподобався, дуже він складний, на мою думку.


Інша справа з Symbaloo. Яскравий зручний, цікаво працювати, можна об'єднати на одному вебміксі профілі соц. мереж та блогів, цікаві сайти та ресурси, які частіше використовуєшь. Можу сказати впевнено, що буду користуватись в майбутньому.



Можливо, це й добре, що запропоновано декілька агрегаторів. Є можливість обрати за своїми вподобаннями.

вторник, 10 ноября 2015 г.

Pinterest

В цій соціальній мережі зареєстрована давно. Я візуал, і мені подобається гарна "картинка" на сторінках в соц. мержах.  А ще тут є офіційні сторінки моєї компанії, де я працюю в вільний час, з гарними професійними фото товарів, які я використовую для реклами. Сервіс має такий же кліпер, як і інші, за допомогою якого можна зберігати картинки на свої дошки.   В мене 4 дошки, одна з яких прихована. Так-так, є і така можливість, а також, Ви можете запрошувати друзів, ділитись пінами, отримувати інформацію на е-скриньку про нові піни та дайджести тижня. Створюю дошки за направленнями хоббі або роботи. Дошку "Презі" створила, коли готувала презентацію на конференцію і шукала гарнюсінького професора. 


Звіт про роботу. 4 тиждень навчання

Тиждень видався довгим та напруженим. Спочатку працювала з DIIGO. Як для моїх потреб, то цей сервіс використовувати навряд чи буду. В попередніх завданнях були більш цікаві та зручні для користування інструменти.
Наукометричні дослідження - актуальна для бібліотекрів тема. Адже ми повинні вміти користуватися такими ресурсами та навчати своїх користувачів. Працювала в усіх запропонованих базах. Але з наукової комунікації інформації не дуже багато, можливо причина в неправильному перекладі ключових слів. Висновок один: "Вчи англійську!" Кожна з баз має свої особливості, які необхідно враховувати.
Управління бібліографією - наступне завдання. Робота з сервісом EndNot від компанії Thomson Reuters виявилася не складною, але виникли труднощі з реєстрацією. 
Взагалі, хоч ми всі потроху і скаржимось на труднощі, але з'явився якийсь азарт. Пишу в блог, а сама думаю:" Що ж буде на наступному тижні?"
Всім успіхів в опануванні нового та цікавого)

Наукометричні дослідження, управління бібліографією 

Першим завданням четвертого тижня було визначити журнали за своєю тематикою курирування в найвідоміших науковометричних базах. А саме: Web of Science, Scopus, elibrary.RU, відомій як РІНЦ, та індекси журналів або імпакт-фактори.
З базою Web of Science ознайомилась під час тестового доступу, щедро запропонованного команією Thomson Reuters для університетів країни. Має велику глибину архіву, підходить для науковців, які вже давно займаються нукою. Знайшла близько 20 посилань на праці викладачів нашого університеу. Щодо вільно доступних індексів, знайшла  1 журнал за близькою тематикою.


Отримала інформацію про видання, а також скачала файл з повним переліком.
За посиланням по ISSN знайшла індекси журналу.

 

 Попрацювала з Sciverse Scopus.


В SJR за ISSN знайшла журнал за тематикою та визначила показники індексів.

Попрацювала з загальним перліком журналів за темою. Результат не дуже задовільнив.


Пошук в файлі за відбором по номеру ISSN  


та по фільтру "Україна" знайдено 60 документів.

Свого часу праццювала з elibrary.RU. Більш детальна презентація за посиланням. В РІНЦ є різниця в імпакт-факторі журналу в базі та на сайті видавництва.


Кожна з баз має свої особливості. В перших двох заважає відсутність знання мови на достатьньому рівні. В РІНЦ дуже туго прцює пошук, займає багато часу. 



2. Про проект "Український індекс наукового цитування" робила презентацію для викладачів нашого університету близько року тому. Хочу поділитися з учасниками кусів. Взагалі, проект дуже корисний. Мені особисто подобається, що він інтегрується з найвідомішими базами даних та ORCID. Тому намагаюся донести необхідність створення профілів в ORCID викладачами нашого закладу, для підвищення іміджу науковця та достойного представлення своїх праць, через ось таку презентацію

Знайшла в УІНЦ профіль відомого в бібліотечних колах науковця Т. Ярошенко.
 А також профіль та  ORCID ID, де представлено публікаційну активність науковця.


3. ENDNOT примусив покорпіти. Не хотілось ставити 30-денну версію, а моя е-адреса, цього "пана" не влаштовувала. Але нарешті поборола. Завантажила інсталятор на робочу панель, створила бібліографічний список видань з Google books та scolare, з представлених в базах даних ресурсу.

Бібліографічний список зберегла на комп'ютер. Здається треба було цей файл викласти в блозі. Але я не зуміла(





вторник, 3 ноября 2015 г.

Сервіс DIIGO


Завданням поточного тижня навчання на курсі, було створення профілю в сервісі DIIGO.
Створила свій аккаунт, приєдналася до групи курсів, поділилася закладкою проекту "Український індекс наукового цитування", прокоментувала.  посилання
А тепер про враження. В порівнянні з попердніми сервісами, особливо з Слоненям, програє. Не дуже цікавий інтерфейс, не логічний, на мою думку, пошук. Але це перше враження. Буду працювати з ресурсом, можливо зміню гнів на милість.

понедельник, 2 ноября 2015 г.

Звіт про роботу. Третій тиждень навчання.

Насичений завданнями тиждень закінчився. УРА!
Завдання сподобалися, але робота з бібліотечними ресурсами вимагає багато часу, який летить, мов хвилинка. Ще й завдання треба дочитувати до кінця, а не кидатись зразу виконувати, щоб потім преробляти, шукати посилання, робити скріншоти ( Більш детально в попередніх дописах бібліотечні ресурси.
Виконала інсталяцію на робочий комп'ютер програми Evernote та синхронізувала з іншими пристроями. Дуже зручно!
Маю надію, що наступний тиждень буде для мене більш легким.

Робота з бібліотечними ресурсами


Наступне завдання курсів виконувала за планом, запропонованим викладачами курсів.
1.Використовуючи пошукову систему Google, сформулювала пошуковий запит за темою курирування "наукова комунікація".  посилання
Отримавши певні результати, застосувала додаткові інструменти пошуку: вибрала документи за видами та за релевантністю. Чим скоротила перелік знайдених документів.
 За аналогічним запитом виконала пошук у Google Академії. Отримала 9 документів. Використовуючи розшинений пошук, вибрала документи за часовими обмеженнями, автором і т.д. Знайдені документи додала до своєї бібліотеки.   посилання 
Порівнюючи отримані результати, можу сказати, що в Google Академії пошук обмежений повнотекстовими документами, а саме, науковими статтями, але є можливість слідкувати за цитуваннями статей, що дуже важливо для науковців. А через пошукове вікно Google, ми можемо знайти як книги, статті, так і інші матеріали за темою (відео, презентації і т.п.) Для мене, особисто, є прийнятними обидва варіанти пошуку, в залежності від того, що необхідно знайти.  

2.Створила на Google Books книжкову «полицю» Моя поличка. Деякі, із знайдених документів, можна переглянути та зробити посилання, отримати QR-код, а також є можливість експортування цитат в різних форматах для додавання до індивідуальних профілів науковців (ORCID ID та ін.).



3.Платформа ScienceDirect, один із продуктів відомої всьому науковому світу видавничої корпорації Elsevier, серед багатьох своїх преваг має ресурси вільного доступу до повнотекстових документів, серед яких було запропоновано знайти публікації за темою курирування, використовуючи розширений пошук.
Серед знайдених документів відкритого доступу за своєю темою,
обрала декілька та зберегла  на свій комп'ютер. Один з них  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877050914013647 перевірила на  плагіат за допомогою Антиплагіатної системи StrikePlagiarism. Результати превірки документу такі https://panel.plagiat.pl/web/reportView.htm

4.Серед авторів публікацій, знайдених в Google Академії, давно слідкую за новинами блогу та сторінками в соціальних мережах, більше відомим, як Пан бібліотекар.