понедельник, 26 октября 2015 г.

Відкриті освітні ресурси

Дуже символічно, що вивчення теми співпало з Тижднем Відкритого доступу, який відзначають з 19 по 25 жовтня.
Щодо відритих освітніх ресурсів в Україні, зазирнувши в Вікіпедію отримала наступну інформацію для аналізу: 
Відкри́ті осві́тні ресу́рси (англ. Open Educational Resources — OER) — загальна назва для усіх освітніх засобів, до яких є повністю відкритий доступ завдяки безкоштовній ліцензії або переведення їх у суспільне надбання та створення доступу до таких ресурсів за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій. wikipedia
Відкриті освітні ресурси України представлені проектом Prometheus — безкоштовні онлайн-курси від викладачів провідних ВНЗ та Інституційними репозитаріями українських університетів.
Тема репозитаріїв або електронних архівів ВНЗ для мене не нова. Давно вивчаю цю тему і зараз працюю над створенням репозитарію нашого університету.
Для забезпечення доступу до світової наукової інформації, створення власних академічних ресурсів, а також інтеграції української науки та бібліотечної справи у світову наукову комунікацію створено проект ELibUkr.http://www.elibukr.org/uk/resursi/elektronni-arhivi-ukrayini.html 
 В цьому прокті приймає участь 41 репозитарій ВНЗ. Серед яких, використовує ліцензію Creative Commons репозитарій ХПІ. Буду відвертою, не переглядала всі, не дуже зручно організовані лінки на ресурси, але пошук через Google видав аналогічний результат.
Тему курирування "Наукова комунікація " в вільному доступі представлено публікаціями таких авторів:
Т. Ярошенко, Д. Солов'яненко, С. Назаровець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий